Toplu Alımlarda %  20 İndirim -2320 days, -7h, -18min, -48s Detaylı Bilgi için Bizi 0532 327 22 24 No’lu Telefondan Arayabilirsiniz

Shopping cart
€ 0,00

Kombi Seçmenin Püf Noktaları

 

Önümüz kış. Kömür “out” doğalgaz “in” olduğundan beri kombilere rağbet arttı. Piyasada bacalı hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç çeşit kombi var.

 

 

Peki evimize uygun kombiyi nasıl seçeriz? Kombi alırken nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlar sizin için yanıtladı.

 

Hangi eve hangi kombi

Kombi seçiminde üç önemli kriter var: Evin metrekaresi bulunduğu yön ve bulunduğu kat. Ama evi kombinin değil radyatörlerin ısıttığı gerçeği gözden uzak tutulmamalı. Onun için düzgün radyatörler seçilmeli ki kombiden alınan ısıl değerle radyatör ısıtılabilsin. 80-90 metrekare yerlere 17 bin kilokalorilik kombiler 90-150 metrekarelik yerlere 20 bin kilokalorilik kombiler 150 metrekare ve üzeri yerler için ise 24 bin – 36 bin kilokalori arası kombiler uygun görülüyor. Müstakil evler içinse şartlar biraz farklı. Zira müstakil evlerin çevresi komple açıksa bu ısı kaybına neden oluyor. Yalıtımın iyi olup olmadığı da kombi seçiminde önemli. Müstakil evlere yoğuşmalı kombiler ya da normal kombilerin büyük kapasiteleri öneriliyor.

 

Kullandıkça ucuza gelsin

Peki bireysel ısınmayı tercih eden tüketicilerin bir gün mutlaka tanışacağı kombiyi seçerken nelere dikkat etmesi gerekir? Uzmanlar ve üretici firmalar öncelikle yeterli teknik servis hizmeti ve yedek parçaların bulunabilir olmasına dikkat çekiyor. Kombinin sessiz çalışmasının da önemli olduğu ifade ediliyor. Araştırma yapılmadan kombi alınmasını önermeyen uzmanlar ilk planda fiyatını dikkate alanlara da “Ucuz olanı değil kullandıkça size ucuza gelecek olanı seçin” tavsiyesinde bulunuyor. Zira uluslararası standartlarda bir kombinin ortalama ömrü 15 yıl kabul ediliyor.

 

Çalışır halde görün

Isısan Isıtma ve Klima San. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Selman Tarmur “İlk yatırım miktarı ile minimum 10 yıllık işletme servis ve bakım maliyetlerinin tamamına birlikte bakın” derken şu uyarıda bulunuyor: “Tercih yaparken düşündüğünüz cihazları firma veya bayilerin showroomlarında mutlaka çalışır halde görün ve inceleyin. Cihaz hakkında olabildiğince soru sorarak kullanıma yönelik pratik ve detaylı bilgi alın. Tam emniyet sistemi ile donatılmış cihazları tercih edin.”

 

Bu uyarılara şunları da eklemekte fayda var. Kombi kullanan tanıdıklarınızın şikayet ve övgülerine dikkat edin. Gerekirse firmadan referans isteyin. Firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortalarını inceleyin. TSE CE ve ISO 9002 sertifikasının olmasını önemseyin. Kombinin dışına değil dış kapağı açtırıp içine bakın. Yakıtta en cimri olanı seçin. Cihazın tipine ve ısıl kapasitesine mutlaka dairenizi inceleterek karar verin. Tam bir mühendislik çalışması yaptırmadan (ısı hesabı baca analizi gibi) cihazınızı almayın. Mutlaka yetkili bayiye monte ettirin.

 

Kürtçe konuşanı bile var

Doğalgazın kullanılmaya başlandığı 1989 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon aile kombiyle tanıştı. Bir o kadarı da tanışmak için gün sayıyor. Ancak fiyatları 900 ile 5000 TL arasında değişen kombi seçenekleri kafa karıştırıyor. Tüketici hermetik mi alsam yoğuşmalı mı; klasik mi iyidir dijital mi; diye düşünedursun hizmette sınır tanımayan satıcı artık sosyal promosyonlara başladı. Bosh firması erezyonla mücadelesiyle tanınan TEMA Vakfı işbirliğiyle kombinin yanında meşe tohumu vererek çevreci tüketicileri çekmeye çalışırken en ilginç açılım Diyarbakır’dan geldi. İnşaat 2009 Fuarı’nda hükümetin Kürt açılımıyla yatıp kalkan tüketici “Kürtçe konuşan kombi”yle tanıştırıldı. Türkçe Rusça ve İngilizce menüsü de bulunan “çok dilli” kombinin “Su basıncı düşmüş” “Bacanızda problem var” ve “Acil servis çağırın” gibi Kürtçe uyarıları hayli ilgi çekti.

 

Kombi sözlüğü

Bacalı kombi: Bacalı kombiler; yanma esnasında gerekli oksijeni ortamdan alırlar ve yanma sonunda oluşan atık gazları uygun bir baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Burada bacaların standartlara uygun olarak yapılması ve sızdırmaz olması çok önemlidir. Aksi takdirde bacadan sızan karbondioksit gazı ortamda bulunan insanları zehirler. Bundan dolayı bacalı kombilerde ortamın havalandırılması çok önemlidir.

 

Hermetik kombi: Hermetik kombilerde yanma için gerekli olan hava bir fan kiti ile dış atmosferden alınıp yanma sonucunda oluşan atık gaz aynı sistemle atmosfere atılmaktadır. Yanma sırasında ortam havası kullanılmadığından ortamı havalandırmaya gerek yoktur. Hermetik kombiler bacası uygun olmayan konutlarda yaygın olarak kullanılabilmektedir.

 

Yoğuşmalı kombi: Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharının enerjisi sisteme geri kazandırılır. Böylece yüksek verim elde edildiği ifade edilir. Normal kombilerden alınan verim yüzde 80-90 arası iken yoğuşmalı kombilerde yüzde 105 ile 109 arasıdır.

 

10 soruda kombi

İzmir’de doğalgaz dağıtımını üstlenen İzmirgaz’ın hazırladığı tüketici el kitabından:

 

Kombi kullanmanın avantajları neler?

Kullandığınız kadar yakar yaktığınız kadar ödersiniz. Sıcak su için ayrı bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Sessiz çalışır az yer kaplar ve kolay taşınırlar.

 

Kombiler her mekanda kullanılabilir mi?

Bacalı ve hermetik kombiler; havalandırma boşluğuna merdiven sahanlığı ve asansör boşluklarına monte edilemezler. Evdeki bacalı kombiler için yatak odası banyo ve WC’ler uygun değildir. Hermetik kombiler ise ancak atmosfere cephesi olan mahallere yerleştirilebilirler.

 

Kombiler güvenli cihazlar mı?

Kombilerde alev sönmesine gaz kaçaklarına aşırı sıcaklık ve soğukluğa baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı TSE’nin koymuş olduğu her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.

 

Kombinin dijital olması daha iyi olduğunu mu gösterir?

Kombinin dijital olması daha iyi çalışmasına ya da veriminin yüksek olmasına etki etmez. Kombilerde önemli olan teknik özelliklerinin iyi olmasıdır.

 

Kombi kullanmak için doğalgaz olması şart mı?

Kombiler doğalgazın yanı sıra LPG ve LNG ile de çalışabilirler.

 

Kombiyi sürekli açık tutmak kombiye zarar verir mi?

Kombiler otomatik kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıkları ayarlanarak 24 saat sürekli açık tutulabilir.

 

Kombiyi nasıl tasarruflu kullanabilirim?

Kombiyi kısa sürelerde açıp kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlamak; hem daha fazla yakıt tüketimine hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombiyi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.

 

Kombiyi ekonomik kullanmak için radyatörleri kapatmak doğru mu?

Kombilerde su devir daimi bir pompa vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu pompanın verimli bir şekilde çalışabilmesi için en az 3 radyatörün çalışması gerekir. Aksi takdirde pompa zarar görebilir.

 

Kombinin üzerinde bulunan basınç göstergesi kaç barda olmalı?

Kombinin su basınç göstergesi 1.5 barda olmalıdır. Basınç çok düşük olursa kombi çalışmaz ve arıza durumuna geçer.

 

Arıza ve bakım için neler yapılmalı?

Her yıl kışa girmeden önce kombi üretici firmasının yetkilendirdiği yetkili servis çağrılarak; filtrelerin ve pislik tutucuların temizlenmesi bacalı cihazsa ilave olarak baca kontrolü ve temizliği yapılmalıdır. Arızaya geçtiğinde ise öncelikle kullanma kılavuzundaki metotlar uygulanabilir. Arıza giderilmediyse vakit kaybetmeden yetkili teknik servisi arayın.

 

Eskisini 500 liraya alıyor yenisini veriyorlar

Sürekli arızalanan yüksek bakım masrafları olan ya da teknolojinin gerisinde kalan kombilerini değiştirmek isteyenler için Sanko Holding şirketlerinden Airfel’in özel bir kampanyası var. 31 Ekim’e kadar markası ne olursa olsun eski kombisini getirenler yeni Airfel yüksek yakıt tasarruflu yoğuşmalı kombilere 500 lira daha az ödeyerek sahip oluyor.

 

Evinize estetik katıyor

Termo Teknik yeni nesil panel radyatörlerle evinin şıklığını tamamlamak isteyenlere hitap ediyor. Farklı model ve renk seçenekleriyle yeni işlevler kazanan daha az yer kaplayan ve enerji tasarrufu sağlayan yeni nesil radyatörler üretiyorlar. Termostyle Termodesign Softline ve dikey radyatörlerden oluşan ürün yelpazeleri var. Estetik oldukları kadar ekonomikler de. Termo Teknik ürünlerinin 10 yıl garantisi bulunuyor.

 

4 mevsim kullanım

Nil Klima Teknolojileri 2007 yılından bu yana GREE VRF ve Merkezi Sistem Klimaları’nın Türkiye temsilciliğini yürütüyor. GREE GMV VRF sistem klimalar ozon dostu R410A gazı gibi özelliği sayesinde büyük binalar hastaneler alışveriş merkezleri iş merkezleri oteller vb mekanların ısıtma ve soğutması için ideal.

 

GREE Home GMV VRF klima sistemleri 4 mevsim kullanıma yönelik tasarlanmış. Yüksek enerji verimli DC inverter teknolojisiyle evleri ısıtıp soğutuyor hem de entegre edilmiş su tankı sayesinde evlerin sıcak su ihtiyacını karşılıyor.

 

Hava kaynaklı su ısıtıcıları ise elektrik enerjisini sıcak suya çevirip aynı zamanda havadaki ısı enerjisini transfer ederek sıcak suya dönüştürüyor.

 

Nil Klima Teknolojileri temin ettiği sistemler için 5 seneye varan kalite güvence ve garanti ayrıcalığı sunuyor.

 

Yüzde 30 enerji tasarrufu

E.C.A. Confeo Premix tam yoğuşmalı kombi comfort özelliği sayesinde sıcak suyun nasıl kullanıldığını kaydediyor sonraki 24 saat içinde ne zaman ve ne kadar kullanılacağını biliyor sıcak suya daha kolay ve ekonomik ulaşılmasını sağlıyor. Bu fonksiyonu isteyen kullanıcı devre dışı bırakabiliyor. Yeni çift eşanjörlü E.C.A. Proteus kombi üretim kapasitesinin artmasına paralel olarak 2009 yılında kombi ürün gamına eklendi. Konvansiyonel kombi grubunda ise Türkiye’de ilk kez E.C.A. tarafından geliştirilen yeni bir elektronik sistem ile Dicom Sistemli Kombi var.

 

Dicom sistemli kombilerin en büyük avantajı gaz valfı ayarlarının fabrikada cihaza girilmesi ve kombinin tüm çalışma süresince ideal fabrika ayar değerlerinde çalışabilmesi. Ürün ömrü boyunca servis hizmetine minimum düzeyde ihtiyaç duyuyor. E.C.A. termostatik radyatör vanası kullanıcısına yüzde 30’lara varan oranda enerji tasarrufu sağlıyor. Mekana bir termostatik radyatör vanası takılması ile ısı kontrol edilebiliyor ve gereksiz ısınma önleniyor. Markanın güneş enerjisini kullanarak merkezi ısıtma sistemleri ile entegre edilebilen güneş kollektörleri ve boylerleri de var.

 

Yeni sezona özel kampanya

DemirDöküm’de yeni nesil kombilerden şofbenlere klimalardan termosifonlara kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Yeni nesil kombi Neva akıllı ısıtma sistemi sayesinde yüksek verim ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Fan modülasyonu ile tüketilen gaz miktarına bağlı olarak fanın gerekli hava miktarını ayarlamasıyla yüksek verim-düşük ses seviyesi elde ediliyor. Neva kombiler klasik kombilerde en yüksek verim sınıfı olan 3 yıldız verim sınıfına ve dijital ekran ile dokunmatik tuşlara sahip. Tek tuş ile Konfor ve Eco konumunda çalıştırılabiliyor. LCD ekranından kullanım için gerekli tüm bilgiler ve hata kodları izlenebiliyor.

 

Çevreci ürünler

Vaillant’ın bu yıl Türkiye’de piyasaya sunduğu ısı pompası sistemleri mevcut fosil yakıtlar yerine doğal ısı kaynaklarını (hava-su-toprak) kullanarak tek cihaz ile ısıtma soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılıyor. Bu yüzden çok daha verimli ve tasarruflu. Evlere veya villalara uygulanabildiği gibi kaskad bağlantılarla apartman otel hastane gibi merkezi sistemin tercih edildiği mekanlar için de ideal çözümler sunuyor. Yerden soğutma sistemleriyle yumuşak bir soğutma sağlayan ürünler üflemeli klima cihazlarından rahatsız olanların bu sorununu gideriyor.

 

Klima
Previous reading
Kombi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Next reading
kombi-bakımı